Search
Close this search box.

Jaký je rozdíl mezi Dow Jones a S&P 500

Dow Jones, celým názvem Dow Jones Industrial Average (DJIA), a Standard & Poor‘s 500 (S&P 500) jsou významné americké indexy. Díky indexům mohou investoři a manažeři aktivně řízených fondů snadno a spolehlivě sledovat výkonnost akciového trhu.

Burzovně obchodované fondy (ETF) sledující indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average (DJIA) jsou jedny z nejvíce obchodovaných ETF v současnosti na trhu.

Dow Jones vs. S&P 500

Ačkoli se oba indexy skládají z těch největších světových společností, najdou se mezi nimi rozdíly. Index Dow Jones je mnohem starší než index S&P 500. Dokonce je jedním z nejstarších indexů na trhu, založen byl již na konci 19. století. Jeho účel se však od té doby nezměnil – cílem Dow Jones indexu je poskytovat jasný a jednoduchý náhled na americkou ekonomiku.

Dow Jones zahrnuje 30 amerických společností s označením blue chips – jedná se o akcie velkých respektovaných společností se stabilním růstem. Často jsou tyto firmy zaměňovány za největší společnosti světa, ve skutečnosti však jde o firmy vybrané společností S&P Dow Jones Indices, která spravuje oba dva indexy.

S&P 500 je používanější

Index S&P 500, který je oproti Dow Jones založený na vícero společnostech, je v burzovním světě o něco populárnější. Skládá se z 500 největších veřejně obchodovaných korporací v USA, které dohromady zaujímají zhruba 80 % tamní celkové tržní kapitalizace.

Aby se firma mezi jednu z těchto 500 společností dostala, musí splňovat řadu přísných kritérií, například její tržní kapitalizace musí být minimálně 8,2 miliard dolarů a objem jejích veřejně obchodovaných akcií nesmí klesnout pod 250 000 tisíc za měsíc. Ani to však nemusí stačit, zařazení firmy do indexu S&P 500 ještě musí schválit komise.

Kromě odlišného počtu zahrnutých korporací spočívá rozdíl mezi těmito dvěma indexy i v metodologii vážení akcií. Obliba indexu S&P 500 může být nepatrně vyšší i díky tomu, že jeho váhy akcií se odvíjí od tržní kapitalizace, zatímco u indexu Dow Jones jde pouze o nominální ceny akcií. V prvním případě se totiž index s nerovnocenným postavením akcií může zdát věrohodnějším ukazatelem dění na trhu.

I Dow Jones má své plusy

Přestože je v současné době S&P 500 oproti – podle mnohých zastaralému – indexu Dow Jones používanější, má druhý jmenovaný na trhu stále své místo. Vyznačuje se totiž akciemi s nižší volatilitou a stabilnějšími výnosy, což ocení řada investorů.

Riziko a diverzifikace

Ať už si vyberete ETF sledující kterýkoli z těchto indexů, riziko bude podobné. Index S&P 500 však představuje větší úroveň diverzifikace (500 vs 30 amerických společností) a proto jej považujeme za lepší volbu pro investování do americké ekonomiky.

V neposlední řadě pravděpodobně nenajdete ETF sledující index Dow Jones s nižším poplatkem jako bude mít nejvýhodnější ETF sledující index S&P 500.

Nejlepší brokeři

1. místo

Skvělá reputace

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76-85 % účtů retailových investorů peníze.

2. místo

Světová jednička

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 51 % účtů retailových investorů peníze.

3. místo

Oblíbená volba

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 67,85 % účtů retailových investorů peníze.
Obsah článku

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu?

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu?

Nejnovější články

Nenechte si ujít novinky ze světa investování.

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze.